matematika, statisztika, fizika
oktatás, korrepetálás

Kedvenc feladat

Itt leírom az egyik kedvenc feladatom. Nincs benne semmi csalás, semmi ámítás, pusztán logikai a feladvány. Azért szép, mert mindenki elgondolkodhat rajta, nem kellenek hozzá előtanulmányok. A befektetett idő és energia függvényében, valamilyen választ adhatunk a kérdésére.

Az emberevő bennszülöttek elfognak 14 misszionáriust. A következő eljárás szerint döntik el, hogy kit esznek meg, és kit engednek szabadon: Felállítják a misszionáriusokat egymás mögé egy sorba, mindenki egyirányba néz. Az első nem látja egyik társát sem, mert mindenki mögötte áll. A második látja az elsőt, de a többieket nem. És így tovább... A legutolsó pedig mindenkit lát. Az emberevők hátulról jövet mindenki fejére felraknak egy egyszínű sapkát, amely vagy piros, vagy kék. ( Nem tudni, hogy hány piros és hány kék sapkát tesznek fel. ) Mindegyik misszionárius látja az összes előtte állót és az azok fején lévő sapkát, azonban a saját fején lévőt és a mögötte állókon lévőt nem. Majd hátulról kezdve sorban mindegyik misszionárius tippel saját sapkájának színére. A bemondott színeket mindenki hallja. Aki eltalálja a saját fején lévő sapka színét, az megmenekül, aki nem, azt megeszik.

A kegyes emberevők az eljárás kihirdetése után a végrehajtást elhalasztják másnapra. A misszionáriusokat bezárják egy helyiségbe, így ők ki tudnak alakítani egy stratégiát azzal a céllal, hogy minél többen biztosan ( 100% valószínűséggel ) meneküljenek meg.

Mit javasolnál te?

Megoldást nem írok, hogy mindenkinek juthasson sikerélmény. Jó fejtörést!

Kezdőoldal Szülőknek Középiskolásoknak Főiskolásoknak Matek viccek Kedvenc feladat Elérhetőségek Árak

© 2011 - Minden jog fenntartva!